mesajul zilei

Geniul omenesc nu va putea nicicând nascoci inventii mai desavârsite ca acelea create de natura, în care nu lipseste nimic si nimic nu-i de prisos!

duminică, 22 aprilie 2012




22 martie – Ziua Mondială a Apei
În fiecare an la 22 martie se celebrează Ziua Mondială a Apei, o sărbatoare instituită in anul 1992 in cadrul Conferinţei Naţiunilor Unite privind Mediul Înconjurător de la Rio de Janeiro. Adunarea Generală a Organizaţiei Naţiunilor Unite a nominalizat perioada 2005-2015 drept Deceniu Internaţional „Apa pentru viaţă”.
În această zi statelor li se recomandă de a asigura desfăşurarea orelor ecologice şi campaniilor de informare cu scopul de a ridica nivelul de conştientizare şi educaţie ecologică, permiţînd cetăţenilor de a înţelege mai bine mecanismele de protecţie şi ameliorare a apelor.
Apa este considerată un element strategic, o problemă centrală de siguranţă naţională şi o resursă tot mai disputată. Apa prezintă resursă vitală importantă si, fiind componentul cel mai dinamic al mediului natural, este în pericol de poluare continuă. Calitatea apei potabile este considerată una din cele mai importante probleme sociale şi ambientale. Poluarea apelor subterane este un fenomen larg răspindit, iar gospodărirea proastă a lor duce la deteriorarea continuă a calităţii acestora. Deficitul si poluarea apei poate provoca consecinţe nefaste asupra societăţii.
Pentru Republica Moldova această zi, de asemenea este un prilej de celebrare şi, în acelaşi timp, o ocazie de a informa opinia publică asupra problemelor legate de necesitatea protejării cantitative şi calitative a apelor, precum şi  de a pune în adevărata lumină rolul, obligaţiunile şi responsabilităţile fiecăruia în vederea protecţiei surselor de apă.
Ministerul Mediului face un apel, pe această cale, la toţi factorii responsabili, dar şi ONG-urilor de profil să se implice alături de autoritatea centrală de resort la promovarea unei politici de prevenire a poluării si  ridicarea calitaţii apei prin popularizarea unei campanii şi atingerea rezultatelor ei: conştientizarea problemelor de gospodărire a apelor şi adoptarea unui comportament adecvat faţă de mediu, în speţă, apa.  Prin voinţa si efort comun al tuturor instituţiilor si societăţii civile, vom reuşi sa intervenim pentru stoparea si dispersia poluanţilor in cursurile de apă si sa avem ape mai curate si mai bogate in surse de viaţă. Reamintim ca apa este un element constituent indispensabil al naturii si, implicit, al vieţii noastre.
În acest context, avînd în vedere faptul că apa ocupă un loc distinct în viaţa noastră, considerăm oportună prezenţa fiecaruia la celebrarea Zilei Mondiale a Apei.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu