mesajul zilei

Geniul omenesc nu va putea nicicând nascoci inventii mai desavârsite ca acelea create de natura, în care nu lipseste nimic si nimic nu-i de prisos!

vineri, 13 aprilie 2012


Ministerul Mediului lansează acţiunea - concurs „Rîu curat de la sat la sat”

Un premiu de pînă la 30 mii lei vor primi localităţile cu cele mai curate rîuri în cadrul Acţiunii - concurs „Rîu curat de la sat la sat”, lansat de Ministerul Mediului în cadrul Zilei Mondiale a Apei. Acţiunea „Rîu curat de la sat la sat” are drept scop curăţirea şi lichidarea tuturor focarelor poluante în apele curgătoare din ţară. Proiectul include activităţi de curăţare a cursurilor de apă, izvoarelor, cişmelelor, a altor corpuri de apă ce formează reţeaua hidrografică din intra- şi extravilanul localităţilor, precum şi amenajarea zonelor de protecţie a lor.

În dependenţă de lungimea cursurilor de apă din intravilanul şi extravilanul unităţii administrative, localităţile participante la Acţiunea-concurs sînt repartizate în trei grupuri: localităţile, cu lungimea cursurilor de apă de 15 km şi mai mult, localităţile, cu lungimea cursurilor de 10-15 km şi localităţile cu lungimea cursurilor de 1-10 km. Coordonarea activităţilor în cadrul Acţiunii-concurs este asigurată de către subdiviziunile teritoriale ale Inspectoratului Ecologic de Stat. În procesul de desfăşurare a concursului sînt antrenate serviciile desconcentrate în teritoriu ale autorităţii centrale de mediu, autorităţile publice locale, agenţi economici, instituţii publice, ONG-uri, societatea civilă.

Decizia finală privind învingătorii în Acţiunea-concurs va fi luată pînă la data de 1 august 2011. Acţiunea „Rîu curat de la sat la sat” s-a soldat cu rezultate remarcabile. În anul 2008 mai multe porţiuni ale rîurilor au fost curăţate totalmente, s-au creat condiţii favorabile pentru dezvoltarea diversităţii hidro-biologice. Mai curate au devenit malurile rîurilor, lacurilor, a început restabilirea fîşiilor forestiere şi a zonelor de protecţie de-a lungul cursurilor de apă curgătoare. In total au fost curăţite cca 4 mii km de rîuri din cele 16 mii care constituie reţeaua hidrografică a ţării.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu